Οπτομετρία

Η οπτομετρία αφορά τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας και τη λειτουργική αξιολόγηση των οπτικών δεξιοτήτων. Αντικείμενο του οπτομέτρη είναι η διάγνωση και αποκατάσταση των δυσλειτουργιών της όρασης στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής, φίλτρων ή βοηθημάτων χαμηλής όρασης.

Ως οπτική οξύτητα ορίζεται η ικανότητα του οφθαλμού να διακρίνει (διακριτική ικανότητα) με την καλύτερη δυνατή διαθλαστική διόρθωση (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) δύο σημεία στο χώρο σαν ξεχωριστά στη μέγιστη δυνατή απόσταση απ’αυτόν.

Optometry

Για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας χρησιμοποιούνται τα  οπτότυπα  δηλαδή πίνακες που αποτελούνται από σειρές γραμμάτων ή αριθμών το μέγεθος των οποίων μειώνεται σταδιακά από γραμμή σε γραμμή. Η αναγνώριση των συμβόλων της πρώτης γραμμής αντιστοιχεί σε οπτική οξύτητα 1/10, της δεύτερης σε 2/10, μέχρι τη δέκατη γραμμή που αντιστοιχεί σε οπτική οξύτητα 10/10, η οποία είναι και η φυσιολογική. Η μέτρηση της οπτικής οξύτητας γίνεται σε κάθε μάτι ξεχωριστά, με και χωρίς γυαλιά.

Οπτομέτρης ή Οφθαλμίατρος;

Ο οπτομέτρης δεν επεμβαίνει σε παθολογικές εξετάσεις, δεν κάνει επεμβάσεις και δεν χορηγεί φαρμακευτικά σκευάσματα ή οφθαλμικές σταγόνες.. Εάν κατά την εξέταση διαπιστωθεί κάποια παθολογία που χρήζει φαρμακευτικής θεραπείας ή χειρουργικής αντιμετώπισης, το περιστατικό παραπέμπεται σε οφθαλμίατρο. Η παθολογική υγεία του ματιού είναι αντικείμενο καθαρά του οφθαλμιάτρου.

Ο οφθαλμίατρος παραπέμπει σε οπτομέτρη περιστατικά που χρειάζονται τεχνικό χειρισμό όπως η εφαρμογή φακών επαφής, οι κερατοκωνικοί φακοί επαφής ή η εφαρμογή βοηθημάτων χαμηλής όρασης.

Οπτομετρία

Σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οπτομετρίας και Οπτικής (ECOO) όπως αυτός παρατίθεται στο άρθρο της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας:

“Η οπτομετρία αποτελεί ένα αυτόνομο επάγγελμα στο χώρο της υγείας, που απαιτεί εκπαίδευση και διέπεται από ορισμένους κανόνες, δηλαδή ασκείται αποκλειστικά από πτυχιούχους αναγνωρισμένων σχολών που έχουν εξασφαλίσει άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Οι οπτομέτρες ασκούν πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση (και συνταγογράφηση), την επιλογή και κατεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, τη διάγνωση και διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”.

Στα καταστήματα μας παρέχουμε στους πελάτες μας  δωρεάν οπτομετρικό έλεγχο στα σύγχρονα ειδικά οφθαλμολογικά μηχανήματα μας.

Οπτομετρικός έλεγχος παρέχεται πάντα σε περιπτώσεις αναζήτησης βοηθημάτων χαμηλής όρασης και αγοράς πολυεστιακών γυαλιών. Έτσι η εγγύηση της καλής όρασης έρχεται από εμάς.

Επισκεφθείτε μας ή κλείστε το ραντεβού σας στο 2831020766.

Οπτικά Παλαφούτη

Palafoutis,gr Espa